Caravana “Magia educatiei la sat” 18-20 iulie 2019 a avut loc la Scoala din Batrani, judetul Prahova
In perioada 18-20 iulie, Asociatia Lume Buna a organizat a zecea editie a Caravanei “Magia educatiei la sat”, in satul Batrani, judetul Prahova. Gazduita de Clubul Activ CELS Batrani, prin coordonarea prof. Mihaela Moraru, caravana a strans laolalta 51 de copii din comunitate si 19 cadre didactice din comuna Batrani si din satele invecinate.
Editia din acest an am inceput-o prin prezentarea activitatilor Asociatiei Lume Buna si in special prin prezentarea ultimului proiect major – in care si copiii de la Scoala din Batrani au fost implicati in mod direct – Coletul Creativ la Sat, venit ca o continuare a Revistei Creativ la Sat, proiect sustinut si co-finantat de AFCN. Desigur, am discutat si despre activitatile din cadrul Cluburilor Activ CELS (Calatorie Educativa in Lumea Satului), concursul Vocea Ta Vocea Copiilor.
Pentru inceput, trebuie sa va spunem ce am descoperit si noi in cadrul proiectului Coletului Calator referitor la satul Batrani, sat din in zona Carpatilor de Curbura, la poalele muntelui Zmeurat (1 100 m). Aici aici au fost descoperite doua situri arheologice, Coada Malului, cu asezari din secolele al IV-lea inaintea erei noastre si din secolele al IV-lea–al VI-lea era noastra si situl de la „Slobozia” cu o asezare din secolul al V-lea e.n.
Avand in minte aceste informatii istorice, odata ajunsi in Batrani ne-am bucurat sa fim intampinati de catre castigatoarea editiei a 3-a a Competitiei Club Activ CELS 2018, prof. Mihaela Moraru, alaturi de care au venit oameni pasionati si dedicati in domeniul educatiei, profesori frumosi din comunitati rurale din judetul Prahova. Astfel, pe data de 19 iulie, echipa Asociatiei Lume Buna a sustinut un training pentru profesori cu metode de educatie nonformala si dezvoltarea Inteligentei emotionale a copiilor, plus notiuni de organizare a unui eveniment de educatie tip Teambuilding. Profesorii au putut aplica toate aceste notiuni in a doua zi cand ei, la randul lor, au devenit facilitatori.
A doua zi, 20 iulie, am organizat impreuna 6 ateliere a cate 6 echipe pentru toti cei 51 de copii implicati, atelierele fiind coordonate de profesorii participanti la training-ul din ziua precedenta. Mai in joaca, mai in serios, copiii si-au dezvoltat creativitatea, comunicarea si spiritul de echipa prin jocuri ca Piramida morcovilor si Oul Zburator. In timp ce jocul “Salvati planeta DEX” le-a pus la incercare abilitatile de strategie si comunicare, “Parasuta” a fost un motiv de energie, cooperare si mult zambet prin culoare. Copiii s-au mai putut bucura si de atelierul Eco-Art unde au creat obiecte din materiale reciclabile pe care le puteau pastra ca amintire si de Pensula Fermecata care ii picta pe fata, devenind instant super-eroi, zane din povesti sau animale adorabile. Ne-am convins de ingeniozitatea si creativitatea lor vazandu-i pe toti desenati pe chipuri si zambind cu gurile pana la urechi. La final, ne-am bucurat impreuna de colajul realizat de toti cei 51 de copii pe tema “Ce inseamna o lume mai Buna”.
Ne-am bucurat de detaliile descoperite alaturi de copii, de tot zumzetul fericit din timpul jocurilor si de energia cu care acestia ne-au reamintit cat de frumoasa poate fi lumea doar daca stim sa redescoperim bucuria din lucrurile simple. Si chiar daca e vacanta, iar elevii se bucura de faptul ca nu mai au teme zilnic si de timpul petrecut cu prietenii lor, la bunici sau la rude, in timpul jocurilor a reiesit unul din cele mai frumoase mesaje: “Iulie este cea mai frumoasa luna din an”.
Acest feedback ne confirma ca este nevoie sa ne implicam in educatia copiilor nostri si a elevilor nostri chiar si in timpul vacantelor de vara pentru o buna dezvoltare a inteligentei lor emotionale si a relatiilor interpersonale sanatoase.
Si cum dupa fiecare joaca vine si stransul jucariilor, am incheiat evenimentul cu discutii alaturi de cadrele didactice impreuna cu care am tras concluziile in urma celor trei zile de activitati si am stabilit cum isi vor putea extrage eficient notiunile si tehnicile nou invatate pentru a avea elevi implicati si fericiti la scoala.
Echipa Asociatiei Lume Buna transmite multumiri si recunostinta doamnei profesor, Mihaela Morar, pentru coordonarea organizarii in scoala dumneaei, pentru incurajarea colegilor si elevilor sai de a lua parte la acest eveniment si pentru dedicarea de care da dovada la fiecare proiect nou! Le multumim in aceeasi masura si partenerilor nostri, care ne sunt alaturi pentru ca impreuna sa construim o Lume mai Buna!